În timp ce Bucureștiul cu greu se apropie de 8% la capitolul colectare selectivă, localitatea bihoreană Sălacea a depășit anul acesta cifra de 75% privind rata de colectare separată.
„Veșnicia s-a născut la sat” susținea Lucian Blaga, dar este o expresie care se poate aplica cu mare succes și în cazul bunelor practici privind acțiunile de protecție a mediului și lăsarea drept moștenire pentru generațiile viitoare a unei planete cât mai curate.
Nu este vreun mare oraș, ci o comună din județul Bihor, cea care este cel mai bun exemplu din țară în ceea ce privește soluțiile de colectare și reciclare separată. Sălacea este singura comunitate din România care și-a îndeplinit țintele de reducere a cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi prevăzute în toate planurile de după aderarea la Uniunea Europeană, ținte care, dacă nu vor fi atinse până la sfârșitul anului de toate localitățile din țară, ne vor aduce infringementul în acest domeniu, dar și amenzi de 200.000 euro pe zi.
Încă din 2018, UE a impus tuturor țărilor membre obligații clare privind gestionarea deșeurilor municipale (deșeuri provenite de la gospodării și deșeuri similare): în 2020 să existe o țintă de 50% privind reciclarea de hârtie, plastic, carton, metal și sticlă; 55% până în 2025; 60% până în 2030 și 65% până în 2035.
Prin comparație cu marea majoritate a localităților din România, în care procentele de sortare a deșeurilor sunt mult sub 10%, în Sălacea, problema deșeurilor a fost rezolvată cu succes și cele mai recente date din 2020 puse la dispoziție de Zero Waste România arată cifre greu de crezut și atins de alții: 75% colectare separată.
Sălacea este situată în partea de Nord-Vest a țării, în Crișana și i se mai spune și comuna celor 1000 de pivnițe săpate în deal. Are o populație de 3.036 de locuitori, formată din etnici maghiari, români și rromi. În anul 2017, ratele de colectare și reciclare a deșeurilor erau sub 1%, iar sistemul de colectare era unul tipic comunităților rurale din toată țara.
Povestea de succes a început în februarie 2018, când primarul Horvath Bella a decis implementarea strategiei „Zero Waste pentru Comunități” după un model italian. Presupunea colectarea separată din ușă-în-ușă, pe cinci tipuri de deșeuri. În câteva luni, locuitorii au înjumătățit cantitatea de deșeuri depozitate la groapa de gunoi (de la 27 de tone, la 12 tone), au sortat 60% din ce au aruncat, iar operatorul de salubritate a predat spre reciclare 40% din cantitatea produsă. De proiect s-a ocupat primăria din Sălacea împreună cu un operator de salubritate și reciclatorul ECO Bihor, sub directa supraveghere a ONG-ului de protecție a mediului „Zero Waste România”.
Conform datelor acestora, în doar trei luni de la implementarea programului pilot în 2018, rezultatele obținute au fost mult peste așteptări.
Citiți continuarea pe greennews.ro.
Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now”, eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.